“Que ens deixin treballar”: el periodisme en zones de guerra

Posted on

El Col·legi de periodistes de Catalunya va organitzar el passat 16 de gener una xerrada en suport dels companys de professió segrestats a Síria els darrers mesos. Entre reclamacions de que s’alliberi als segrestats i que es deixi treballar als periodistes, van quedar paleses les dificultats a les quals s’enfronten aquests professionals al intentar garantir una informació lliure i de qualitat, de la qual depenem per poder participar activament en el nostre entorn.

Entre els convidats es trobava Marta Roura, la cap de la secció d’Internacional de El Periódico on treballa Marc Marginedas, periodista segrestat des del 4 de setembre de 2013 a Hama. Commoguda, Roura va assenyalar que aquest professional comptava ja amb una àmplia experiència, adquirida en múltiples viatges a zones de conflicte,  que va plasmar a Periodismo en el campo de batalla. Amb aquest llibre, Marginedas denuncia les pressions polítiques que ha d’enfrontar un reporter i les dificultats amb les quals ha de lidiar en el seu dia a dia per transmetre informació de qualitat i creïble. Com afirmava la seva cap, Marta Roura, a l’acte, “el problema és que cada cop més, els periodistes s’estan convertint en l’objectiu principal dels conflictes armats”. Però malgrat les complicacions i els inevitables riscos, els sis professionals especialitzats en periodisme en zones de conflicte participants van destacar la necessitat d’estar-hi present. Joan Roura, corresponsal de TV3, va exigir de forma contundent “que ens deixin treballar i que ens deixin tornar a Síria, no podem tancar els ulls davant del conflicte”.

Imatge de la xerrada al Col·legi de Periodistes. Font: periodistes.org
Imatge de la xerrada al Col·legi de Periodistes. Font: periodistes.org

Davant la pregunta “quan s’està preparat per exercir com a periodista en zones de guerra?”, Roura va destacar que, segons el seu parer, l’objectiu d’un reporter hauria de ser especialitzar-se en una zona, aconseguint conèixer la seva cultura i tradicions per poder transmetre tot el que hi succeeix de la forma més professional possible. “No cal ser reporter de guerra per glorificar-se com a periodista”, afirmà la freelance i corresponsal de El Mundo Mònica Bernabé.

Aquesta periodista afirmà que si la crisi ha aconseguit alguna cosa és precisament portar desgràcies a totes les parts del món. Malauradament hi ha una infinitat de veus que cal escoltar, ja sigui a Síria, batuda per la guerra, o a una Catalunya colpejada per la crisi. Més que mai, cal lluitar per defensar una professió que transmeti una informació veraç i de qualitat, un dret essencial, tant a Lleida com a Hama.

*Us recomano llegir , una peça força interessant de Ramón Lobo publicada al diari digital Infolibre sobre la situació militar i política de Síria: “Síria, el teatro de la paz”.

Deixa un comentari