Sant Jordi i la Truita

Posted on Updated on

Alfarràs celebra la 1ª Mostra Gastronòmica de Truita de Riu per fomentar el comerç

14:00 hores del 22 d’Abril. Plaça Sant Pere d’Alfarràs. Sota un sol enlluernant, la desolació. Un suau vent fa rodar discretament alguns dels gots que han quedat al terra, juntament amb tovallons de paper i plats de plàstic, tots ells fruits d’una inquietant falta de civisme que impedeix als visitants llençar les restes a les papereres que l’Ajuntament ha col·locat en diversos punts del petit recinte. Ja s’ha esvaït l’arrabassador aroma que impregnava la plaça i atreia als vianants cap a la 1a mostra gastronòmica de truita d’Alfarràs que ha organitzat la casa de la vila. La piscifactoria Santa Ana, de la localitat, ha traslladat per primer cop al centre del poble l’exuberant esmorzar que acostumava a servir durant la Fira del préssec, l’esdeveniment més rellevant que es celebra anualment a Alfarràs amb l’objectiu d’incentivar la seva economia. D’aquesta manera, ha protagonitzat amb l’ajuntament una nova iniciativa per millorar el comerç del poble.

Contents i cansats després d’haver atès una mola de persones afamades, alguns dels comerciants del poble que han participat en la mostra recullen amb parsimònia les safates buides i la resta d’utensilis dels seus estants: “Teníem por que ens quedés aquí tot el menjar, però no queda quasi ni un plat”, explica en Joan, propietari d’Alfa-pizza, lliurant la darrera porció de focaccia amb truita de riu a la Pepita. Ella ja ha desmuntat la paradeta de llibres que Serveis Informàtics, l’empresa local per la qual treballa, ha establert a la plaça. Han aprofitat l’ocasió per mostrar algunes de les novel·les que es preveu que més es vendran demà, durant la diada de Sant Jordi. Afamada, veia la gent ignorar els llibres amb les boques plenes i els plats copiosos. Al tancar, ràpidament es dirigeix a tastar els suculents àpats. Però no queda pràcticament res dels canapès de pasta de fulla amb truita en escabetx i melmelada de tomata, i tampoc de les racions de truita al rocafort. Els més de 500 assistents de l’acte han arrasat totes les paradetes en què els restauradors del poble, que ho desitjaven, exposaven un dels seus plats estrella, com els calamars a la romana del Complex Florida o els pinxos de botifarra blanca i negra amb fons de xampinyons saltejats de la carnisseria Alcalde Manonelles.

La contesa ha començat al voltant de les 12:00. Grupets d’alfarrassencs i gent de les rodalies han convertit la plaça en un bulliciós recinte amb predomini dels Mmh! i els  Oooh, que bó!. Tots els visitants han repetit el mateix procediment: han tret el val que havien comprat durant aquella setmana per sis euros en els establiments de l’Associació de Comerciants i, a continuació, s’han dirigit a l’estant de l’Ajuntament. Allí, afables organitzadores els han donat una bosseta blava amb les armes necessàries per arrasar amb el menjar: coberts de plàstic, un tovalló, un platet amb el logotip de l’Associació de Comerciants d’Alfarràs… i el més important: un val amb els tiquets de cada comerç intercanviables per una de les ambrosies amb què els temptaven.

Unes hores abans, els comerços col·laboradors, entre els que es troben el celler Lagravera, el restaurant La barretina, o el celler Dalcamp, portaven les 400 racions de cada plat que havien preparat, amb l’esperança que aquesta nova iniciativa resultés exitosa. Neguitejaven pendents de que tot sortís com s’havia previst. L’aposta havia requerit una inversió de més de 5000 euros i s’havia començat a planificar a finals de març.

A Alfarràs ja han tancat dos establiments i aviat una botiga cessarà la seva activitat arran la crisi. Durant els anys anteriors a la davallada d’aquest capitalisme de casino, Alfarràs restava despreocupada i les activitats per incentivar el comerç, un dels seus potencials més valorats, es veien pràcticament reduïdes a l’esmentada Fira del Préssec. Però després de 4 anys d’estretors econòmiques, els impulsos per dinamitzar el sector comercial i empresarial són incessants. La posada en marxa d’Alfantic, un mercat d’antiguitats, l’empenta a diversos projectes de l’Associació de Comerciants i Empresaris, com el nou premi al millor comerciant de l’any, o la unió dels fabricants de préssec de les rodalies en una única marca, la de Préssec de Pinyana, han fet merèixer al jove alcalde d’Alfarràs, el Sr. Klever Esteve, el pin daurat amb l’escut del poble que porta a la solapa de l’americana. Abans que comencés la jornada, es passejava d’un costat a l’altre preguntant si tot estava llest i oferint ajuda en el que fes falta, sense patir per desfer la seva imatge impol·luta i elegant. S’adequava al panorama de complicitat entre els vilatans per assolir l’èxit. Veure’ls treballar animadament recordava la idíl·lica escena de diligents hobbits, amants de la bona cuina, preparant una de les seves festes campestres a la Comarca mentre sona una dolça melodia. Fins i tot l’Associació de mestresses de casa, de forma desinteressada, van muntar la seva pròpia parada per elaborar la tradicional sopa de Pinyana, un deliciós àpat que els visitants no tardarien en engolir.

Hores més tard, els seus esforços s’han vist àmpliament compensats. El poeta  Mario Benedetti admirava la gent que vibra, la que no s’ha d’empènyer, a la que no s’ha de dir que faci les coses, sinó que sap el que ha de fer i ho fa.  Així han estat els alfarrassencs en aquesta ocasió i així preveuen tornar a ser. El Sr. Esteve afirma que, vist l’èxit, l’any vinent es tornarà a celebrar la fira amb més comerços. Cap dels participants dubta a contestar satisfets que repetiran l’empenta.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s